Scoaterea la lumină a Moaștelor Sfântului Ierarh Miron

La 12 mai 2014, în urma unor revelații ale localnicilor și slujitorilor bisericii, a fost descoperit, cu mare emoție, mormântul Sfântului conținând peste 200 de fragmente osoase, vechi de peste 16 secole, protejate de o placă de marmură. Exhumarea a avut loc în prezența Episcopului Irineu al Cretei, la decizia Coliliului eclesiastic, evenimentul fiind înregistrat video.

În fiecare an, pe 8 august, conform calendarului ortodox, este cinstit Sfântul Miron, Episcopul Cretei, făcătorul de minuni. Biserica cu moaștele Sfântului și schitul cu izvorul vindecător din satul Agios Myron devin loc de pelerinaj și rugăciune, atrăgând credincioșii ortodocși din Creta și Grecia, dar și vizitatorii străini, pasionați de istorie, cultură și spiritualitate.

Moaștelor Sfântului Ierarh Miron, în România

Parohia noastră, Miron Patriarhul, Protopopiatul Sector 1 Capitală, a primit un fragment din moaștele Sfantului Ierarh Miron Patriarhul în data de 24 martie 2016. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a sfinţit luni, 19 martie 2018, racla ce adăposteşte fragmentul din moaştele Sfântului. Slujba a fost săvârşită în Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Reşedinţa Patriarhală, în prezenţa membrilor Permanenţei Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Racla în care au fost așezate moaştele este din argint și va rămâne permanent spre închinare în biserica parohiei noastre. Totodată, Patriarhul a apreciat calitatea și frumusețea raclei care a fost realizată de maicile „foarte răbdătoare și pricepute” la Atelierele Patriarhiei Române de la Mănăstirea Pasărea. „Această lucrare de împodobire cu racle conținând moaștele sfinților este o lucrare de cinstire a lui Dumnezeu și a sfinților, dar și de încurajare a evlaviei credincioșilor, pentru că ajutorul sfinților este cea mai prețioasă simțire a harului lui Dumnezeu care se revarsă prin moaștele, icoanele și rugăciunile sfinților”, a spus Patriarhul Daniel. După slujba de sfințire a raclei, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a prezentat în cuvântul de învățătură viaţa Sfântului Ierarh Miron, Episcopul Cretei. „Acest sfânt a trăit între anii 250 şi 350. A fost contemporan cu Sfântul Antonie cel Mare. S-a născut într-un sat din insula Creta, în Cnosos şi de mic copil a fost foarte milostiv. S-a căsătorit, a avut familie, dar după moartea soţiei a fost foarte preocupat de a întări viaţa duhovnicească şi în cele din urmă a ajuns episcop în Creta. Este de remarcat faptul că s-a născut în timpul persecuţiilor romane împotriva creştinilor şi a primit o educaţie creştină, aleasă, din copilărie. Aceasta l-a ajutat forte mult în toată viaţa sa. Sfântul Ierarh Miron a făcut încă din timpul vieţii minuni, dar a săvârșit foarte multe minuni şi după moarte, până în zilele noastre”, a spus Preafericirea Sa. Despre prezența sfintelor moaşte într-o Biserică, Prea Fericitul Patriarhul Daniel a spus: „Este o mare bucurie şi în acelaşi timp o mare binefacere faptul că aceste moaşte au putut fi aduse la Parohia Miron Patriarhul din Bucureşti. Patriarhul Daniel a amintit și de faptul că primul patriarh al României, cu numele omonim cu sfantul, la botez a primit numele Ilie, fiind născut de sărbătoarea marelui proroc. La final, Patriarhul Daniel l-a felicitat pe Pr. Paroh Traian-Ioan Diaconu și s-a rugat pentru comunitatea păstorită de acesta. „Ne rugăm Sfântului Ierarh Miron, Episcopul Cretei, să ocrotească Parohia Miron Patriarhul din București, să ajute la terminarea lucrărilor de restaurare și la intensificarea vieții duhovnicești, a misiunii social-filantropice și culturale. Îl rugăm să fie, de asemenea, ocrotitor al tuturor celor care îi cer ajutorul și mijlocirea rugăciunilor sale să împlinească dorințele de bine, de sănătate și mântuire, pace și bucurie în familie și în toate activitățile pe care le desfășoară ca dreptmăritori creștini”, a spus Patriarhul Daniel.

Legături externe