Biserica Sfanta Maria

Parohia Miron Patriarhul a fost infiintata in anul 1925 de catre Preotul Petre Chiricuta care, in anul 1927 a plecat la studii in Italia, la Roma, urmand ca paroh Preotul Nicolae Iordanescu, fost Protopop de Gaesti-Dambovita si promovat in acest post prin concurs.  Biserica Sfanta Maria a fost construita in anul 1928, avand ca hram Nasterea Maicii Domnului.
Ctitora a acestei biserici precum si a scolii de alaturi este regina Maria. Planul bisericii sub forma de cruce greaca, aminteste de biserica Sf. Nicolae Domnesc din Curtea de Arges si de Mitropolia din Targoviste. Temelia bisericii a fost pusa in ziua de 8 iunie 1928 prin slujba oficiata de catre primul Patriarh al Romaniei, Dr. Miron Cristea insotit de Prea Sfintitul Tit Simedrea, de fata fiind regina Maria si alte personalitati ale vremii, precum si numerosi credinciosi. În acelaşi timp cu construcția bisericii s-a lucrat şi la şcoala de alături, care este tot ctitorie regală. S-a lucrat cu mult sârg, astfel că în jumătate de an au fost date la roşu şi biserica, şi şcoala, la 6 decembrie 1928. Prin grija Dlui. Primar Aurel Mincu de la Sectorul 4 Verde si prin stradania Pr. Paroh Nicolae Iordanescu, biserica a fost terminata la data de 1 decembrie 1928.

Biserica este o constructie monumentala, are forma de nava si a fost construita din beton si caramida. Are o singura turla centrala, iar la interior acoperisul se sprijina pe 8 coloane de beton imbracate in marmora care au ca terminatie capiteluri ornate in stil bizantin. La intrare, biserica are un pridvor rezemat pe 8 coloane libere construite din beton. Ferestrele in exterior au mici cornise deasupra si ancadramente cu decoratiuni sculptate in piatra. Biserica a fost pictata in tehnica fresco de catre pictorul Dumitru Braescu si sotia sa Goergeta, in stil neobizantin, intre anii 1929 – 1934. Lucrarile de sculptura din lemn de nuc, de o mare valoare artistica, a intregului mobilier al bisericii, au fost executate de catre sculptorul Grigore Dumitrescu intre anii 1931 – 1934. Candelabrul din bronz este donatia Fam. Marghiloman si a fost executat la Viena.

 

In ziua de 16 decembrie 1934, biserica Sf. Maria a fost tarnosita de catre Patriarhul Miron Cristea, in prezenta reginei Maria, a demnitarilor timpului,a Dlui. Primar al Sectorului IV Verde, Al. Matac si primarii din trecut care au contribuit la desavarsirea acestui sfant locas, precum si numerosi credinciosi.

 

In anul 1936, biserica a fost vizitata de Mitropolitul Bisericii Antiohiene care a ramas impresionat de arhitectura si de sculptura mobilierului. Tot in acest timp, biserica a fost vizitata de catre Mitropolitul Visarion Puiu al Bucovinei, care a apreciat la superlativ sculptura din biserica si l-a angajat pe sculptorul Gr. Dumitrescu sa lucreze mobilierul de la mai multe biserici din eparhia Prea Sfintiei Sale. Intre anii 1953 – 1958 Pr. Paroh Ulpiu Petrescu a initiat construirea clopotnitei din beton si caramida, iar intre anii 1966 – 1967 s-au facut reparatii la acoperisul bisericii, precum si restaurarea picturii de catre pictorul Traian Biltiu Dancusi. Dupa aceste lucrari, biserica a fost resfintita odata cu sfintirea clopotnitei in anul 1967 de catre Prea Sfintitul Teoctist, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucrestilor. Intre anii 1972 – 2014, Pr. Paroh Ioan Surubaru a depus mari eforturi pentru realizarea unor obiective deosebit de importante pentru biserica precum: introducerea apei curente, consolidarea si reparatia bisericii afectata de cutremure, restaurarea picturii de catre pictorita Elena Vasilescu, confectionarea de lambriu din paltin cu terminatii sculptate in Sfantul Altar, curatarea, reparatia si tratarea mobilierului din biserica, inzestrarea bisericii cu doua candelabre din bronz (unul in Sfantul Altar si altul in Pronaos), pangar sculptat, statie de amplificare, dispozitive de supraveghere si sistem de climatizare in biserica si cantina, construirea gardului pe o lungime de 300 metri liniari (delimitand astfel perimetrul bisericii). S-au construit grupuri sanitare, canalizare, introducerea de gaze cu 4 centrale proprii pentru biserica, Paraclis si Cantina Sociala, s-a asfaltat curtea bisericii si aleile aferente, a fost electrificata curtea si s-a construit hota pentru lumanari.

 

Inca din anul 1990, Pr. Paroh Ioan Surubaru a inceput demersurile pentru obtinerea terenului din jurul bisericii. Neavand acte de proprietate, a inceput un drum anevoios, fiind nevoit sa se adreseze justitiei. Dupa ani de insistenta si eforturi sustinute, Parohia Miron Patriarhul a obtinut titlul de proprietate asupra terenului, act eliberat la data de 22 ianuarie 2007.
La finalizarea acestor lucrari, biserica a fost resfintita de catre Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist la data de 10 octombrie 1999, inconjurat de un sobor de preoti si un numar impresionant de credinciosi. La aceeasi data a fost sfintita si Cantina Sociala construita in 1999.

 

Intre anii 2000–2002, la initiativa Pr. Paroh Ioan Surubaru, cu binecuvantarea Prea Fericitului Parinte Patriarh Teoctist, s-a ridicat paraclisul de langa biserica pentru nevoile cultice, a fost inlocuita instalatia electrica din biserica si clopotnita, si, cu ajutorul Primariei Sectorului 1 a fost schimbata tabla veche de pe acoperis si inlocuita cu tabla de cupru.
De asemenea, in interiorul paraclisului, s-a amenajat  o camera-muzeu in care este expusa colectia de icoane si carte veche din patrimoniul bisericii.