Slujire arhierească și hirotonii la parohia "Miron Patriarhul"
În ziua de 5 iunie 2022 (Duminica a 7-a după Paști), biserica noastra a avut în mijlocul credinciosilor săi pe Preasfințitului Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, care a oficiat Sfânta Liturghie. În cuvântul de învățătură, ierarhul a vorbit despre nevoia de întărire a păcii și unității Bisericii cu referire la Sfinții Părinți de la Primul Sinod Ecumenic și a făcut o serie de recomandări:
- „Trebuie să ne rugăm ca Dumnezeu să vegheze la unitatea Bisericii. Dumneavoastră, enoriașii, să vă rugați ca Dumnezeu cu harul Său să păzească, să cultive, să dezvolte unitatea acestei parohii pentru că adeseori din duhul acesteia al bisericii mici, de aici sau din alte părți, se desprind dintre noi frați care rătăcesc”
- „Vedem că există atâtea pericole în jur, o mulțime de ucenici ai celui rău propovăduiesc învățături așa-zis religioase, una mai stranie decâta alta”, a spus ierarhul, referindu-se la cazul unei noi grupări, așa-zis religioase, „Copiii soarelui”, condusă de un guru din județul Hunedoara. Potrivit ultimelor informații din presă, bărbatul autoproclamat guru, este acuzat de şantaj, viol, împiedicarea accesului la învăţământul general obligatoriu şi exercitarea fără drept a unei profesii sau activităţi. - „Trebuie să ne rugăm pentru credința proprie a fiecăruia dintre noi pentru că există multă manipulare”.
- „Adeseori creștinii, sub numele binelui, al adevărului sunt îndemnați să se răzvrătească ba împotriva ierarhiei, că ar fi trădat credința la Sinodul din Creta – ceea ce după atâția ani de zile nimeni nu a putut dovedi. Din contră, întâlnirea din Creta a fost o mare biruință pentru Biserica Ortodoxă care după aproape 1300 de ani de la ultimul sinod ecumenic a reușit să se adune în întregimea sa, cu câteva excepții nefericite”. „Aceste manipulări ne fac să ne răzvrătim împotriva duhovnicului, a preoților, a Bisericii – că este bogată că este zugrăvită cu aur – exagerări de tot felul, într-o perioadă în care banii sunt aruncați pe apa sâmbetei. Biserica, într-adevăr este înfrumusețată cu obiecte strălucitoare care să ne sugereze strălucirea de negrăit din Împărăția Cerurilor la care suntem chemați”. Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățăturăt și despre Rugăciunea Arhierească a lui Iisus în care a afirmat: „Rugăciunea aceasta este rânduită a se citi după Înălțarea Domnului și înainte de Pogorârea Duhului Sfânt, fiind o punte între cele două praznice care au o importanță covârșitoare pentru mântuirea noastră și pentru dobândirea vieții veșnice, la fel ca întruparea sau Învierea din morți a Mântuitorului. Evanghelia de astăzi ne repetă cuvintele rostite în această rugăciune care afirmă că Hristos dăruiește viață veșnică celor pe care Tatăl i-a încredințat Lui și ne-a trecut de la pământ la cer, urcând natura noastră îndumnezeită și sfințită în modul absolut prin moarte și Înviere, pe care a așezat-o de-a dreapta Tatălui, arătându-ne tuturor care este destinația ultimă a omului. Din textul evanghelic de astăzi mai reținem un lucru foarte important: că Hristos Se roagă Tatălui ceresc pentru ucenicii care I-au fost încredințați și pe care El i-a păzit. Nu a pierdut pe nici unul decât numai pe fiul pierzării, cuvinte care pentru noi reprezintă o mare nădejde, pentru că noi toți suntem, prin Botez, încredințați de Tatăl Fiului Său ceresc, devenit om. Avem nădejdea că, așa cum i-a păzit în lume pe apostolii Săi, așa îi păzește pe toți creștinii până la sfârșitul veacului. Mântuitorul, când vorbește despre unitatea dintre creștini, a Bisericii, nu o face într-o predică, ci o face în timp ce Se roagă Tatălui ceresc, arătând că într-o lume a dezbinării, a urii, în care diavolul umblă răcnind ca un leu, căutând pe cine să înghită, numai El, cu puterea Sa, poate menține unitatea Bisericii, care vine din conștiința că Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt sunt o unitate desăvârșită”.
În cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul l-a hirotonit preot pe seama parohiei noastre pe diaconul Mihai Rareș Profiroiu, ghid al Agenției BASILICA TRAVEL. La finalul slujbei, părintele paroh Traian Diaconu a oferit Preasfinției Sale o icoană cu chipul Maicii Domnului.
Icoanei Maicii Domnului - Poceaevskaia
Poze de la evenimentul din 31.03.2021 cu prilejul slujbei de pomenire a victimele masacrului de la Fântâna Albă din 1941. Atunci au fost uciși de către trupele sovietice aproximativ 3.000 de români bucovineni, când încercau să treacă granița din URSS în România. Cu acest prilej în biserică a fost aşezată spre închinare o copie a icoanei Maicii Domnului (Poceaevskaia) de la lavra Poceaev din Ucraina.